Wednesday, August 24, 2011

Místní nepochopitelnosti

I přesto, že litr benzínu stojí asi 8 koruny, v teheránu mají příděly, kvůli omezení dopravy. Za 8 koruny si můžou koupit jenom 40 litrů na auto, dalších 60 litrů je za 12 korun a dál je to až za 18kč. Kvůli tomuto systému se tady kšeftuje s povolenkami,limity atd. superkorupční prostředí.

V Íránu mají obrovský problém s inflací. Ročně se pohybuje kolem 20 procent. A v některých odvětvích je až 50%. Takže dochází k různým kompromisům. Pokud si někdo koupil před 3 lety auto, tak ho dnes může prodat se ziskem až 50%. S realitami je to ještě horší. Cena se za 3 roky až ztrojnásobila.

Kvůli těmto problémům z inflací se rozhodli škrtnout z peněz 3 nuly. Takže co je dnes 10000 riálů (asi 16 korun) bude za rok 10 riálů, ale většina místních říká, že ekonomické problémy budou pokračovat a bude to jenom horší.

Používají 3 kalendáře - náš, arabský a íránský. Arabský je lunární kalendář a např. ramadán je přímo název jednoho z měsíců v tomto kalendáři. Dnes je v arabském kalendáři 25.Ramadán-1432 a v íránském 3.Shahrivar 1390.

Protože ženy musí mít zahalené celé tělo, starají se logicky nejvíc o tvář. Před pár lety tady vypukla móda plastických operací nosu. Byl to takový boom, že to dnes dělá každý druhý doktor jako na běžícím pásu. Cena za operaci začíná od 250 dolarů. Nezůstalo jen u žen, pokud je teenager z bohatší rodiny, tak má většinou plastiku kolem 20 dávno za sebou. Poznávací znamení lidí po operaci je zalepený nos, potkáváme jich denně desítky.

No comments:

Post a Comment