Wednesday, August 24, 2011

Tochal


Tochal je nejvyšší z hor kousek za Teheránem. Měří bez pár metrů 4000. Po příjezdu ze Širázu jsme se chtěli trošku protáhnout, tak jsme v pondělí, když byl státní smutek vyrazili šplhat. Byl jsem tam se dvěma Němci, jeden běhá maratony, druhý je vášnivý hiker. Tak jsme vzali ještě Poláka a Švéda. Švéd to zabalil asi po 5 kilometrech, když viděl temto Němců, tak to prostě nevydržel. Neměli jsme žádnou mapu, tak jsme lezli hodně naslepo, ale vždycky jsme se dostali tak, kam jsme chtěli.

Nakonec jsme vylezli asi do 3200 metrů. Chtěli jsme přelézt hřeben a vrátit se druhou stranou do Darbandu, ale už bylo docela pozdě a nechtěli jsme riskovat, že se tam někde ztratíme. A Polák vypadal tak vyčerpaně, že jsme prostě dál jít nemohli. Já jsem byl rád, nebyl jsem na tom tak špatně jak on, ale kdyby jsme šli ještě další 3 hodiny, asi bych měl velké problémy.
Nakonec jsme našli zkratku do údolí. Později se ukázalo, že je to stezka pro horské kozy, tak jsme sešplhali pár skal a v 10 večer se ocitli zase v civilizaci.

Příští týden chceme vyšplhat na vrchol, snad se to povede.

No comments:

Post a Comment